Ik heb een verstopte afvoer, wat nu?

afvoer

Is de afvoer in de keuken of badkamer verstopt? Helaas kan de afvoer van de wasmachine of vaatwasser ook wel eens verstopt raken en voor ongemak zorgen. De beste optie om het probleem van een verstopte afvoer te herstellen, is de loodgieter in Amsterdam.  

Een verstopping kun je eigenlijk ook zelf aanpakken, echter heb je niet de garantie dat je het voor mekaar krijgt.

Oorzaken verstopte afvoer

Een verstopte afvoer ontstaat als restjes afval in de afvoer belanden. Een verstopte regenpijp wordt veroorzaakt door boomtakjes en bladeren die in de dakgoten blijven zitten. Velen proberen eerst zelf de afvoer te ontstoppen en schakelen pas later een loodgieter in. Helaas krijg je niet altijd het gewenste resultaat. De loodgieter biedt jouw wel de garantie dat de afvoer weer goed werkt. Bepaalde loodgieters werken volgens het principe ‘no cure no pay”. Dat houdt in dat als het probleem niet is opgelost, je niet hoeft te betalen voor de dienstverlening.

Enkele tips om zelf de afvoer te ontstoppen:

  • De onstopper

De ontstopper is een hulpmiddel om de opgepropte vuil dat vastzit in de sifon te pompen en weg te laten stromen. De ontstopper is niets anders dan een zuignap dat bevestigd is aan een stok die het vuil dat in de sifon zit vacuümt. Tape de overloop van de wasbak dicht of hou er een doek voor zodat lucht geen kans krijgt om binnen te dringen. Vul de wasbak of het bad met water zodat het zuignap-effect effectiever wordt. Plaats de onststopper helemaal over de afvoerput en begin hevige pompende bewegingen te maken zodat het vuil in de afvoer losraakt. Wanneer je de zuignap loslaat zal al het water wegstromen.  

  • Gooi de sifon los en maak het schoon

Een verstopte afvoer kun je voorkomen door de sifon regelmatig schoon te maken. Een reegelmatige schoonmaakbeurt voorkomt verstoppingen die ver in de leidingen zitten en die onaangename geurtjes verspreiden. Het is echt niet moeilijk om een sifon schoon te maken. Belangrijk is dat het huis goed geventileerd moet worden tijdens het verrichten van deze handeling en dat je met handschoenen te werk gaat. Begin eerst met een emmer te plaatsen onder het sifon. Vervolgens schroef je de sifon los en laat je al het vuil dat opgehoopt is in de emmer terecht komen. Verschoon meteen de afvoerbuis en bevestig de sifon weer stevig zodat er geen waterlek onstaat. Als deze handeling goed is verricht, zal het water in de afvoer wegstromen.  

  • Kokend water

Het gebruik van kokend water bij een verstopte afvoer is de meest eenvoudigste methode. Deze methode vergt niet veel tijd, moeite en geld. Voor een verstopping waarvan de oorzaak ver in de leidingen zit, is deze methode het meest effectief. Een verstopping in de afvoer wordt veroorzaakt door vetophoping. Vetophoping kun je oplossen door kokend water te laten vloeien door de afvoer. Door deze handeling zal het vet oplossen en kan het water weer wegstromen. Deze methode is erg vriendelijk voor het milieu.  

Zelf een verstopte afvoer aanpakken, kost meer tijd en moeite maar is geldbesparend. Wil je geen tijd hieraan kwijt, schakel dan een loodgieter in die expert is in het vak en het beste resultaat oplevert.