3 redenen waarom een koolmonoxidemelder belangrijk is

Over een CO2-melder en CO-melder ontstaat regelmatig verwarring. De werking van beide melders is echter compleet anders en ze ondervangen ook verschillende belangen. Daarom leggen we graag uit wat het verschil is én waarom een koolmonoxidemelder in huis zo belangrijk is.

Wat doet een CO2-melder?

Een CO2-melder slaat alarm wanneer er te veel koolstofdioxide (ookwel CO2) deeltjes in de lucht zijn. Wij mensen ademen zuurstof in en vervolgens koolstofdioxide uit. Een te hoge concentratie koolstofdioxide kan gezondheidsproblemen als gevolg hebben. Het kan bijv. eenvoudig COVID-19 verspreiden. Daarom is het dus belangrijk dat een CO2-melder aanwezig is in ruimten waar veel mensen samenkomen. Een koolstofdioxide melder zorgt er dus voor dat je zeker bent of de luchtkwaliteit in je ruimte goed genoeg is. Een CO2-melder gaat af bij waarden die de gebruiker zelf vooraf heeft ingesteld.

Aanschaf van een CO-melder

Koolstofmonoxide oftewel CO is een veel giftiger gas. Een koolmonoxidemelder slaat alarm wanneer er te veel koolstofmonoxide in de lucht hangt. Voorkom koolmonoxidevergiftiging door een CO-melder te kopen.

1.Niet waar te nemen als mens

Koolstofmonoxide is gevaarlijk. Maar je kunt het niet zien, ruiken of proeven. Zonder hulpmiddelen is het gas niet waarneembaar. Je kunt het gevaar van de ‘sluipmoordenaar’ dus eenvoudig onderschatten, maar dat is niet verstandig. Adem je te veel koolstofmonoxide in, dan kan dit fataal zijn.

2. Signaleer koolstofmonoxide snel

Loopt de concentratie koolmonoxide bijvoorbeeld op tot een levensgevaarlijke waarde van 300 ppm, dan gaat al na drie minuten een
koolstofmonoxide melder af. Als de melder alarm slaat, is het belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk de ruimte verlaat. Koolmonoxide komt namelijk niet zomaar vrij, er is altijd een oorzaak en deze moet zo snel mogelijk verholpen worden.

3. Koolmonoxidemelder stijgt of daalt niet

Koolmonoxide vermengt met lucht en zal uit zichzelf niet stijgen of dalen. Dit heeft met name invloed op de plaatsing van de CO-melders. Let ook op met combimelders. Een combimelder is een co-melder en een rookmelder in één. Koolmonoxide stijgt dus niet uit zichzelf, rook wel. Kies alleen voor een combimelder in een ruimte mét een verbrandingsunit. Anders zal de melder nooit koolmonoxide meten als je deze melder aan het plafond plaatst.