Hoe kies je de juiste raamdecoratie?

Je gaat verhuizen of geeft je huidige woning een make-over. De nieuwe meubels zijn ingekocht, de accessoires staan al klaar om neergezet te worden. En dan.. Vergeet je om raamdecoratie te bestellen. Gelukkig zit er geen lange levertijd op raamdecoratie, zoals houten lamellen. Maar welke vorm van raamdecoratie past het beste bij jouw woning? Wij geven je een aantal handige tips.

Voor welke ruimte koop ik raamdecoratie?

Dit is dé vraag om je bestelproces mee te beginnen. Een woonkamer, keuken of kantoor vraagt namelijk om een andere vorm van raamdecoratie als een slaapkamer. Bekijk dus welke ruimtes je wilt voorzien van (nieuwe) raamdecoratie, zodat je voor jezelf een duidelijk overzicht hebt.

Welke sfeer wil ik creëren

In de slaapkamer is het vooral belangrijk om een goede nachtrust te behalen. Omdat natuurlijk licht de biologische klok kan verstoren, is het handig om hier te kiezen voor een verduisterende vorm van raamdecoratie, zoals een verduisterend rolgordijn. In de woonkamer wil je juist wel licht binnen halen. Het moet knus ogen en passen bij je huidige woonstijl. Een vouwgordijn oogt warm en gezellig en past goed bij een Scandinavisch of botanisch interieur. Voor een industrieel interieur zijn aluminium jaloezieën of houten jaloezieën weer een echte aanrader. Alle varianten filteren het zonlicht op een eigen, unieke en mooie manier, wat bijdraagt aan de sfeer in de ruimte.

De kleur van raamdecoratie bepalen

Naast de vorm van raamdecoratie is de kleur ook erg belangrijk. Kijk goed naar de kleuren in het interieur. Heb je vooral veel wittinten? Dan is het leuk om te werken met kleur. Een houten jaloezie met mooie beitskleur voegt kleur én warmte toe aan het interieur. Heb je al veel kleur in je interieur opgenomen? Dan is een rolgordijn in een wit- of grijstint een mooi alternatief. Gelukkig kan je bij veel webshops kleurstalen aanvragen, om te kijken hoe de kleur er in het echt uitziet.

Extra voordeel van raamdecoratie

Raamdecoratie is niet alleen het puntje op de i, het levert je uiteindelijk ook nog geld op! Door raamdecoratie te sluiten, kan de warmte in huis niet ‘ontsnappen’ via de ramen, waar normaliter 20 tot 30% aan warmte verloren gaat. Probeer het zelf maar eens door de eerste dag de raamdecoratie ‘open’ of omhoog te laten hangen en de dag erna juist gesloten. Op dag twee zal je merken dat het iets warmer is in huis. Het scheelt uiteindelijk erg veel op je energierekening, dus raamdecoratie is zeker de moeite waard!