Ontluchten van je riool

Het probleem waar men het vaakst tegen aan loopt is dat tijdens flinke regenbuien de leidingen richting de wc, gootsteen in het aanrecht of in de badkamer gaan ‘borrelen’. De oorzaak van dit vaak voorkomend probleem is dat de riolering binnen het pand niet meer naar behoren functioneert. De reden dat dat de riolering niet meer optimaal functioneert ligt meestal aan de leidingen die niet goed ontlucht zijn.

Bij een grote regenbui kan het water hierdoor niet weg. Daardoor zal het water zich verzamelen in de aansluitleidingen. Wanneer de leidingen niet goed zijn aangelegd denk aan een wasmachine op zolder aangesloten of een riolering die niet goed aangelegd is. Zal de ‘opgesloten’ lucht een uitweg gaan zoeken in binnen je rioleringssysteem. De lucht komt dan vaak naar buiten via de wc, douche, bad of gootsteen. De ontluchting van het systeem is dus de oorzaak van het zogenoemde borrelen van de wc.

Oplossing

Je probleem is echter bijna niet zelf te verhelpen. Het beste kan je een rioleringsbedrijf inschakelen om zo snel mogelijk van je probleem af te komen. Laat het rioleringsbedrijf dan zowel je riolering controleren maar, ook checken of er een ophoping van lucht binnen je systeem bevindt.

Schade beperken

Je kunt bij het aanleggen van je riolering voorzorgsmaatregelen treffen. Denk bij voorzorgsmaatregelen aan een zogenoemde bladvanger (een gat in je regenpijp met een raster) of een ontlastput. Een ontlastput kan ervoor zorgen dat je water makkelijker door je riolering stroomt zodat, je minder last hebt van ongewenste lucht in je woning.

Hoe installeer je een ontlastput?

Het maken van een ontlastput is mogelijk om zelf te maken. Echter, adviseren wij dit te laten monteren door een rioleringsbedrijf. Wanneer je het laat doen door een expert ben  je er dan ook van verzekerd dat het goed aangelegd is.

Bron: www.rioolprobleemkwijt.nl