Waar herken je een goede makelaar aan?

Als je een huis wilt kopen of verkopen is dit een belangrijke beslissing in je leven. Ook omdat de gemiddelde Nederlander dit niet elke week doet. Daarom is het fijn om een goede en betrouwbare makelaar te hebben, die je op de juiste wijze informeert en hierbij helpt. Maar hoe vind je die nou? Hoe herken je een goede makelaar?

Wat vind jij belangrijk?

Dit is best een lastige vraag, want er zijn in iedere buurt en regio tal van makelaars, en waar de één goed geholpen is, hoor je van een ander weer dat die niet tevreden was. Toch is het handig om eens rond te vragen bij vrienden, familie of bekende. Hoor je vaak hetzelfde negatieve, of positieve verhaal over een makelaar dan is de kans groot dat daar een kern van waarheid in zit. Voor jezelf is het belangrijk om uit te vinden waar jij vindt dat een makelaar aan moet voldoen. Wat vindt jij belangrijk? Wil je dat de makelaar bekend is in de regio of misschien een aantrekkelijk tarief (courtage) hanteert, of wil je dat de makelaar is aangesloten bij een vereniging van makelaars, of ander keurmerk heeft. De NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaars, is hier een van de meest bekende van. Makelaar Biddinghuizen is hierbij aangesloten.

Vraag een gesprek aan

Als je dat bepaald hebt kun je eerst een gesprek aanvragen bij de makelaar, een soort kennismaking, om te zien of de makelaar aan de verwachtingen voldoet. Het is fijn om een makelaar te hebben die zijn vak verstaat, en waar je een vertrouwd gevoel bij hebt.

Ook is een dergelijk kennismaking handig om van tevoren al wat wensen te uiten, en om het kostenplaatje vast te leggen.

Wat zijn de kosten?

Welke kosten komen er bijvoorbeeld bij kijken en welke courtage wordt er gevraagd voor verkoop of aankoop van een huis. Is er een vaste prijs of komen er nog extra kosten bij, en moet er een deel betaald worden als de koop of verkoop niet door gaat?

Allemaal belangrijke vragen die je beter van tevoren kunt afspreken, zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Haastige spoed is zelden goed

Het is helemaal niet erg om bij verschillende makelaars te informeren, voordat je je keuze maakt. Overhaast niks, want het gaat erom dat je met een goed gevoel je huis koopt, of verkoopt.