Loodgieter tips om waterschade in huis te voorkomen

loodgieter tips

Met lekkages en water moet je altijd zeer voorzichtig zijn in huis. Water kan namelijk grote schade aanbrengen aan je bezittingen die in de woning staan. Dit geldt dus ook voor de schilderijen die je aan de wand hebt hangen. Het probleem met waterschade is dat al snel sprake is van onherstelbare schade. Bij een schilderij is dit helemaal het geval want het is ontzettend moeilijk om deze in de originele staat terug te brengen. We hebben daarom aan de loodgieter Delft gevraagd of hij enkele tips kan delen waarmee je waterschade in huis kunt voorkomen.

Onderzoek vochtplekken in huis direct

Waterschade ontstaat meestal pas wanneer een grote hoeveelheid water onverwacht in de woning lekt. Dit kan een grote hoeveelheid in één keer zijn, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een gesprongen leiding. Of een grote hoeveelheid over een langere periode. De laatste situatie komt vaker voor. Een kleine lekkage kan lange tijd onopgemerkt blijven waardoor het water of een steeds groter oppervlakte sijpelt en de luchtvochtigheid in de kamer steeds hoger wordt. Deze waterschade kan je voorkomen door alert te zijn op vochtplekken in huis en direct op onderzoek uit te gaan.

Waterrekening en meter in de gaten houden

Een andere manier om een lekkage in huis op te merken is de waterrekening en meter in de gaten houden. Normaal gesproken verbruiken huishoudens iedere maand ongeveer dezelfde hoeveelheid water. Tenzij je een logische verklaring hebt voor de plotselinge stijging van de waterrekening zou dit kunnen duiden op een lekkage in huis. Om waterschade te voorkomen, adviseert de loodgieter om alle toepassingen die water verbruiken in huis af te sluiten en de meter in de gaten te houden. Als deze nog altijd beweegt kan je met een vrij grote zekerheid stellen dat er sprake is van een lekkage in de woning.

Loodgieter inschakelen voor lekdetectie

Heb je een vastgesteld dat je last hebt van een lekkage in huis of heb je hier een sterk vermoeden van dan kan je het beste een loodgieter inschakelen. Detecteren waar de lekkage zich precies bevindt is namelijk een specialistische taak. De loodgieter heeft speciale apparatuur waarmee lekdetectie kan worden uitgevoerd. Deze apparatuur stelt de vakman in staat om lekkage in muren te ontdekken zonder hakken of frezen. Met nauwkeurigheid de locatie van een lekkage vaststellen is enorm belangrijk. Vaak wordt hierbij namelijk een verkeerde schatting gemaakt omdat een groot oppervlakte door de lekkage vochtig is geworden. Als dit gebeurt dan moet de loodgieter later weer terugkomen omdat de waterschade alleen maar groter is geworden.