Sfeervol wonen

Sfeervol wonen, wie wil dat nu niet? Thuis moet het toch gezellig zijn? Als je thuis komt van vakantie, van een weekendje weg of van een lange dag werken is het heerlijk om te ontspannen in je eigen woning. Een goede sfeer is dan wel belangrijk. Hoe creëer je deze? Lees meer over tips wat betreft sfeervol wonen.

Maak gebruik van een moodboard
Je zult zelf ook wel ervaren dat je het bij de een gezelliger vindt dan bij de ander. Niet iedere sfeer spreekt je aan. Daarom is het bij sfeervol wonen belangrijk dat je je eigen stijl ontdekt. Misschien houd jij van landelijk of juist van klassiek of modern. Hoe kom je daar nu achter? Een moodboard helpt je hierbij. Je gebruikt allerlei plaatjes en informatieve tekst. Je neemt uiteraard alleen die tips en afbeeldingen die jou aanspreken. Haal de plaatjes van internet of knip ze uit een woontijdschrift.

Denk na over verlichting
Sfeervol wonen heeft alles te maken met verlichting. Wordt het aan het einde van de middag al schemerig, dan is het een feestje om de lampjes aan te doen. Het is mooi als er vanuit verschillende hoeken licht komt. Uiteraard zijn kaarsen en waxinelichtjes ook onmisbaar. Bedenk wel goed hoe licht of hoe donker je het wilt hebben. Sfeervol wonen is belangrijk, maar het is ook wel handig als je de krant goed kunt lezen.

Schaf een vloerkleed aan
Een vloerkleed in de woonkamer doet wonderen. Het verschil met of zonder vloerkleed is groot. Je zult zien dat de ruimte meteen een warmere uitstraling heeft. Daarnaast is het ook heerlijk om met je blote voeten over het kleed te lopen. Of wat denk je van kleine kinderen die er fijn op kunnen spelen? Overweeg of het een groot of klein vloerkleed moet zijn. Neem je hoogpolig of laagpolig? Om de meubels met elkaar te verbinden en de zithoek knusser te maken, is het een aanrader om het kleed onder de bank en salontafel te plaatsen. Zo wordt alles meer een geheel.


Ook bij sfeervol wonen is het belangrijk dat er harmonie aanwezig is in een ruimte. Zorg als het ware voor een soort rode draad. Een bepaalde kleur, stof, dessin of patroon komt dan steeds terug in jouw woning. Neem dus een hoofdkleur of laat op diverse plekken in je huis iets van wol terugkomen. Dit geeft veel rust, maar zorgt zeker ook voor een extra warme sfeer.

Laat zien wij jij bent
Een huis mag tonen wie jij bent. Persoonlijke details doen het hem juist. Heb je een open kast? Zet hierin dan accessoires, souvenirs, kaarten, foto’s of werkjes van de kinderen. Kortom, van alles waar jij blij van wordt. Of wat belangrijk en dierbaar voor je is. Heb je geen open kast, dan is er vast wel een dichte kast waar je nog iets op kunt zetten. Of je maakt gebruik van een sidetable of kleine bijzettafeltjes. Ook hierop kun je gemakkelijk een klein fotolijstje of een mooie tekst zetten.