Tips voor geschikte kunst voor aan de muur in de woonkamer

abstracte kunst

Ben je onlangs verhuisd? Of ben je simpelweg toe aan een nieuwe look in je woonkamer? Dan zul je wellicht al tot de ontdekking zijn gekomen dat er ontzettend veel keuze is wat betreft muurdecoratie. Ben je op zoek naar nieuwe kunst voor aan de muur? Of dit nu hedendaagse, street art of abstracte kunst is, je zult versteld staan van het huidige aanbod. Keuzestress is dan ook heel normaal. Zie je door de bomen het bos even niet meer? Lees dan onderstaande tips voor het vinden van geschikte kunst voor aan de muur in de woonkamer eens rustig door. Deze tips zullen je ongetwijfeld op weg helpen.

Tip 1: Bepaal de sfeer van de ruimte

Het is natuurlijk erg belangrijk dat het kunstwerk dat je kiest goed aansluit bij de sfeer van de ruimte. Zo wil je bijvoorbeeld in je slaapkamer een rustgevende sfeer creëren, waar een heel opvallend en druk schilderij niet echt bij aansluit. In een kinderkamer daarentegen ben je juist wel op zoek naar speelse en leuke prints. Voordat je op zoek gaat naar moderne kunst of abstracte kunst voor aan de muur in je woonkamer, is het verstandig om eerst eens voor jezelf na te gaan welke sfeer je in je woonkamer wilt creëren. Ga je voor een rustgevende, subtiele sfeer? Of houd je juist meer van druk en opvallend? Zodra je de gewenste sfeer hebt vastgesteld, kun je gericht op zoek gaan naar een passend kunstwerk.

Tip 2: Het harmoniseren van kleuren

Wat betreft de kleuren van het kunstwerk aan de muur in de woonkamer, zijn er in principe twee kampen. Aan de ene kant heb je mensen die van mening zijn dat een schilderij precies moet passen bij de overige kleuren die gebruikt zijn in de woonkamer. Denk hierbij aan de kleuren van de bank, het tapijt en de muren. Wanneer je de kleuren precies op elkaar afstemt, straalt dit rust en harmonie uit. Aan de andere kant heb je mensen die vinden dat er juist een heel opvallend schilderij aan de muur moet komen om een mooi contrast te creëren met een rustig interieur waarbij lichte kleuren zijn gebruikt. Dit is dus puur een kwestie van smaak.

Tip 3: Grootte en verhouding van het kunstwerk

Naast de sfeer, stijl en kleur van het kunstwerk, is er nog een belangrijk element: de grootte en verhouding van het schilderij. Dit is natuurlijk ook belangrijk om zorgvuldig over na te denken. Kunst is er natuurlijk in talloze vormen en maten, waardoor je al gauw de verkeerde keuze kunt maken. Zorg er dan ook voor dat je voorafgaand aan een koop de precieze afmetingen van je woonkamer kent. Zo kun je een kunstwerk uitkiezen dat precies past. Heb je bijvoorbeeld een hoog plafond of een smalle woonruimte? Kies dan voor hoge slanke kunst. Heb je brede meubels? Kies dan voor panorama’s of liggende landschappen. Wanneer je de wanddecoratie afstemt op de afmetingen en bijzonderheden van je woonkamer, zul je zien dat het een mooi geheel zal vormen.