Tips voor laminaat leggen

Of het nu gaat om een nieuwe woning of een grote verbouwing, de vloer is natuurlijk altijd een belangrijk onderdeel. Er bestaan veel type vloeren maar laminaat is toch de meest gekozen optie. Laminaat kun je laten leggen door een bedrijf, maar zelf het laminaat leggen is ook een prima optie. Het scheel namelijk een hoop geld als je het zelf doet en het is helemaal niet lastig. Vandaag lopen we met je door de stappen en geven we je enkele bruikbare tips.

Het uitzoeken van laminaat

Er bestaan een hoop verschillende kleuren en soorten laminaat. Naast het bekende kliklaminaat kun je bijvoorbeeld kiezen voor kunststof en vinyl laminaat, dit is echter lastig om zelf te leggen dus we kijken nu vooral naar kliklaminaat.

Laminaat is te koop bij verschillende bouwmarkten en woonwinkels. Laminaat is beschikbaar in verschillende prijsklassen. Het is goed om te letten op wat voor leefomgeving het laminaat is gemaakt. Laminaat voor in een kantoorruimte zal bijvoorbeeld wat meer aan moeten kunnen dan laminaat voor op een slaapkamer. Dit staat altijd vermeld op de verpakking.

Een belangrijke tip is dat je beter teveel dan te weinig laminaat kunt kopen. Er zijn namelijk altijd wat planken die perrongeluk verkeerd gezaagd worden. Alle pakken die u uiteindelijk overhoudt, kunt u altijd terugbrengen naar de winkel. Laminaat moet altijd acclimatiseren. Je moet de dozen minimaal 48 uur in de ruimte laten liggen waar het laminaat komt. voor je gaat beginnen met leggen.

Gereedschap en extra materialen

Aan alleen laminaatplanken heb je niet genoeg, je hebt namelijk ook nog wat extra materialen en gereedschap nodig. Onder het laminaat moet een extra laag komen. Deze bestaat uit een dampscherm tegen vocht en een ondervloer voor de isolatie en het absorberen van geluid.

Om planken op maat te zagen kun je een decoupeerzaag gebruiken, maar een aanrader is om een laminaatsnijder te huren. Dit kan bij verschillende bouwmarkten en scheelt enorm veel tijd met zagen. Ander gereedschap wat je nodig hebt zijn een hamer, slagijzer, stootblok, afstandsblokjes en een potlood.

Klaar, leggen maar

Om te beginnen met het leggen van het dampscherm en ondervloer is het belangrijk dat de ondergrond egaal en schoon is. Elk beetje vuil wat er voor eeuwig onder kan blijven liggen zorgt misschien voor een vervelende hobbel in je laminaat. Als je voor de ondervloer een rol met schuim en folie gebruikt, is het belangrijk dat je de blinkende naar boven hebt liggen.

Het leggen van laminaat is heel eenvoudig, je klikt namelijk de planken een voor een in elkaar. Laminaat ligt het mooist als het evenwijdig ligt aan het grootste raam en je na elke rij het restant wat je overhoudt na het zagen gebruikt in de nieuwe rij.

Na het leggen van 3 rijen plaats je de afstandsblokjes tussen het laminaat en de muur. Daar moet voldoende ruimte zitten anders gaat het laminaat bol staan. Deze open ruimte aan de buitenkanten werk je vervolgens af met plinten.

 

Bron: laminaatgallerij.nl