Verschillende soorten lampenkappen en de functies

lampenkappen

Lampen zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een lampenkap om de lamp te beschermen en om het licht dat wordt afgegeven een bepaald effect mee te geven. Er zijn dan ook verschillende soorten lampenkappen die verschillende functies hebben. Het is in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van jouw eigen smaak en wensen welk soort lampenkap je graag in huis wilt hebben. De soort lampenkamp die je wilt aanschaffen kan ook variëren. Een staande lamp maakt bijvoorbeeld gebruik van een ander soort lampenkap dan een plafonnière.

Functies

Het is afhankelijk van het type lamp wat voor soort lampenkap er gebruikt kan worden. Een plafonnière is vaak voorzien van een ronde of halfronde schaal gemaakt van glas. Dit glas is vaak voorzien van een motief of helemaal mat. Een conische of een cilindrische lampenkap kunnen gebruikt worden op staande lampen, wandlampen of hanglampen. Dit type lampenkap heeft niet alleen als functie om de lamp zelf te verbergen, maar ook om het licht op een bepaalde manier in de ruimte te verspreiden. Daarnaast kan een lampenkap ook puur ter decoratie dienen van een lamp of een ruimte.

Materialen

Er zijn duizenden soorten en maten lampenkappen te koop. Deze lampenkappen zijn vaak gemaakt van verschillende materialen en te krijgen in allerlei kleuren. Het materiaal dat gebruikt wordt kan effect hebben op zowel de decoratieve werking van de lampenkap als op de werking van de lamp zelf. Wordt er gebruik gemaakt van een stevige stof die geen licht doorlaat zoals velours, dan zal het licht ook alleen aan de onderzijde en bovenzijde van de lampenkap verspreid worden. Een lichtere stof die wel licht doorlaat heeft wat dat betreft ook een heel ander effect. Houdt hier dan ook rekening mee bij het kiezen van een geschikte lampenkap.

Interieur

Lampenkappen kunnen worden gebruikt om het interieur compleet te maken. Hierbij dragen niet alleen de lampenkappen zelf bij, maar ook de lampen die de ruimte verlichten. Met een gedegen lichtplan kun je dan ook zorgen dat de ruimtes op de juiste manier verlicht worden. Het is in eerste instantie vooral belangrijk dat jij de lampenkappen die je koopt zelf mooi vindt. Als je hulp wilt krijgen bij het inrichten van ruimtes en het kiezen van de juiste lampenkappen dan kun je om advies vragen in de winkel om uiteindelijk de perfecte kappen voor jouw lampen te kopen.