Cv-ketel vervangen: waar moet u op letten?

De Cv-ketel vervangen, wanneer is dat eigenlijk nodig? En waar moet u op letten? Wij leggen het uit. De levensduur van een cv-ketel is 12 tot 15 jaar. Wanneer u een verouderde cv-ketel heeft, is de kans op een hoge energierekening groot. Om dit te voorkomen dient u de cv-ketel te vervangen. Maar niet alleen een hoge energierekening is een goede reden om de cv-ketel te vervangen, want er zijn meer redenen om dit te doen. Hier leest u informatie over het vervangen van de cv-ketel, waarom dit nodig is en waar u op moet letten.

Waarom vervangen?

In de meeste gevallen gaat een cv-ketel 12 tot 15 jaar mee. De meeste ketels worden vervangen omdat ze simpelweg oud en versleten zijn en daardoor hun werk niet goed meer doen. Ook wanneer er reparatie nodig is aan de cv-ketel kiezen mensen ervoor om hun cv-ketel te laten vervangen omdat dit goedkoper is dan reparatie. Naast slijtage zijn er nog een aantal andere redenen om de cv-ketel te vervangen.

Besparen op stookkosten

Door ouderdom kan uw cv-ketel te veel gas verbruiken waardoor u wel 15% tot 20% te veel stookkosten kan betalen. Vooral in de wintermaanden kunnen de kosten hoog oplopen. Denk hierbij aan een bedrag van 20 euro per maand. Door het vervangen van uw cv-ketel bespaart u een heleboel kosten. Op jaarbasis kan dit tot wel 300 euro besparen. Ook wanneer de cv-ketel beschadigd is en deze gerepareerd dient te worden, kan vervanging een goede optie zijn.

Optimaal rendement uit de cv-ketel halen

De cv-ketel levert per minuut een bepaalde hoeveel warm water. U stookt het zuinigst wanneer deze hoeveelheid gelijk is aan wat u gemiddeld gebruikt. Op deze manier haalt u het optimale rendement uit de cv-ketel. Wanneer het vermogen van de cv-ketel te hoog of te laag is geworden door een kleine verandering, bijvoorbeeld door een veranderende woonsituatie, dan kunt u de cv-ketel opnieuw laten instellen door een installateur. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer uw kinderen uit huis gaan en hierdoor minder mensen gebruik maken van warm water. Bij een grote verandering kan het juist voordeliger zijn om de cv-ketel te vervangen. Een grote verandering is bijvoorbeeld een nieuwe badkamer met bad.

De waarde van het huis verhogen

Wanneer u van plan bent om binnenkort te gaan verhuizen, dan kan dit ook een goede reden zijn om de cv-ketel te vervangen. Een nieuwe cv-ketel zorgt ervoor dat u omhoog klimt in het energielabel. Daarnaast telt een optimaal werkende centrale verwarming mee als een van de voordelen van een woning.

Vervang de cv-ketel in de zomer

Het laatste wat u wilt is het uitvallen van de cv-ketel in de winter. Vaak komen in de winter pas problemen naar voren, omdat u dan de verwarming aanzet. In de zomer is dit logischerwijs niet nodig, omdat de zon dan als verwarming dient. Het is daarom slim om in de zomer te bepalen of de cv-ketel aan vervanging nodig is, zodat u zeker weet dat u het niet koud krijgt in de winter.

Moet ik mijn cv-ketel nog wel vervangen?

Wanneer uw cv-ketel aan vervanging toe is, is het allereerst slim om na te gaan of er plannen zijn om uw buurt van het gas af  te halen. Verschillende organisaties willen namelijk dat de traditionele cv-ketel verdwijnt. Zij willen vanaf 2021 alleen nog maar (hybride) warmtepompen installeren. Hoewel dit wellicht dichtbij lijkt, heeft op dit moment nog 95 procent van Nederland een traditionele cv-ketel. De kans is dus groot dat uw cv-ketel vervangen moet worden door een nieuwe.

Worden deze nieuwe plannen snel relevant voor u? Dit kunt u checken door contact op te nemen met de gemeente. Wanneer er plannen zijn in de buurt, is het slim om na te gaan wat deze plannen precies voor u betekenen. Het zou zonde zijn om te investeren in een nieuwe cv-ketel terwijl uw huis over een tijdje wordt aangesloten op een warmtenet. Zijn er nog geen plannen bij u in de buurt? Dan zult u alsnog een nieuwe ketel moeten overwegen.

Contact opnemen

Wilt u de cv-ketel vervangen? Of heeft u nog andere vragen over het vervangen van uw cv-ketel? U kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week contact opnemen met een van onze cv-monteurs door te bellen naar het gratis servicenummer 0800–2400 000. Ook wanneer u problemen ondervindt met uw cv-ketel kunt u dit nummer bellen en een afspraak maken. Bij urgente cv-ketel problemen kunnen wij vaak al binnen 30 minuten ter plaatse zijn.