Wat te doen tegen boktor?

boktor

Boktor in huis, voor veel mensen klinkt het al als een plaag. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat de boktor zelf niet veel schade aanricht. Het zijn de nakomelingen, de houtworm, die voor veel schade zorgen. Er zijn twee soorten boktorren, nathoutboorders en drooghoutboorders. De nathoutboorders zorgen voor relatief weinig schade en hoeven dan ook niet bestreden te worden. De drooghoutboorders zijn een ander verhaal, deze dienen bestreden te worden om schade te voorkomen. In deze tekst lees je tips voor boktor bestrijden op professionele wijze

Boktor in huis

De boktor die in de Nederlandse huishoudens het meest voorkomt is de huisboktor, dit is een drooghoutboorder die voor veel overlast kan zorgen. Boktor is te herkennen door gaten in het hout. Hetzelfde als bij houtworm, de jongen voeden zich met zacht hout. Doordat de boktor er jaren over doet om zich te ontwikkelen, voeden ze zich al die tijd met jou hout. Totdat uiteindelijk je houten balken het begeven. Om dit te voorkomen is het van groot belang om zo snel mogelijk een bestrijder in te schakelen. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Ongedierte bestrijden nadat ik contact heb opgenomen met Beestjes Kwijt, hoe werkt dit precies?

Professionele boktorbestrijding

De bestrijder zal eerst een inspectie doen in huis om de omvang van het probleem in kaart te brengen, na deze inspectie stelt hij een plan van aanpak op. In dit plan van aanpak staan onder andere de door jou te treffen maatregelen, zo kun je je goed voorbereiden op de bestrijding door bijvoorbeeld de zolder leeg te maken. De boktor moet bestreden worden met middelen op oliebasis, de getroffen balken worden behandelt door de bestrijder. In de getroffen balken worden gaten geboord en daarin slaat hij pluggen. Op deze pluggen wordt een druk van 4 á 5 bar gezet, daarna impregneert de bestrijder de balk. Één behandeling kan in principe voldoende zijn. Wanneer boktor in de meubelen zit, is het in principe tijd om deze te vernietigen. In het geval van een zeer kostbaar erfstuk kan het waardevol zijn om deze een speciale gasbehandeling te geven, deze is alleen erg kostbaar. De kosten van boktor bestrijding zijn afhankelijk van de grootte van de plaag, de tijd die het zal kosten om te bestrijden en de plek waar ze zitten. Het beste is om niet zelf aan de slag te gaan met de bestrijding, maar dit over te laten aan een professional. Zij weten waar ze moeten zoeken en waar de meeste schade voorkomt.

Ga niet zelf aan de slag, je achterhaalt meestal niet alle schuilplaatsen. En hoe langer je wacht met bestrijden, des te groter de plaag kan worden. Twijfel dus niet, maar bel de bestrijder!