Lekkages in de daken! Hoe verder?

daklekkage

Niemand zit te wachten op een daklekkage. Een lekkage in het dak is een ongelukje dat in een klein hoekje schuilt. Het is zeker niet om vrolijk van te worden. Het zorgt voor heel veel schade aan je woning. Een daklekkage herken je doordat er op het plafond een kleine vochtige plek ontstaat. Heb je een daklekkage ontdekt, doe dan gelijk een beroep op de dakdekker die het probleem kan verhelpen. Als je het snel aanpakt, kan de schade beperkt blijven en zul je niet overbodig veel geld uitgeven.

Daklekkage opsporen

Bij een daklekkage is het belangrijk om na te gaan wat de achterliggende oorzaak is van het lek. Soms kan het eenvoudigweg een gat in het dak zijn die kan worden gedicht. Maar soms kan de oorzaak een gecompliceerd probleem zijn zoals ophoping van water op 1 punt van het dak. In dit geval kan het probleem opgelost worden door het dak de juiste afschot te laten maken zodat het water netjes naar de afvoer stroomt.

Andere mogelijk oorzaken voor een lek in het dak vindt je hier op een rij:

  • Een lekkage bij de schoorsteen
  • Verstopte afvoer: Regenpijp en dakdoorvoer zijn niet goed aaneengekoppeld.
  • Dakpannen die verschoven zijn, kapot zijn of gescheurd
  • Dakgoten die verstopt zijn door bladeren of takjes.
  • Daklood dat gescheurd is. 
  • Door de buren: Een lekkage bij een gezamenlijke dak kan een lekkage in jouw dak als gevolg hebben en voor wateroverlast zorgen.

Een daklekkage is soms misleidend. Je denkt vaak dat de oorzaak van het lek de plek is waar de lekkage zichtbaar is. Helaas is dat niet altijd zo makkelijk te vinden. Soms kan een lek aan de ene kant van het dak water laten sijpelen naar de andere kant van de woning.

Als je de lekkage niet kunt opsporen of geen tijd hebt om dat zelf te doen of teĀ  huiverig om het zelf uit te voeren, dan kun je een professioneel bedrijf inhuren. Die beschikt over moderne apparatuur en kan daardoor heel snel het lek detecteren. Deze dienstverlening kost wel wat extra centen. Als de dakdetectie is afgerond kan de reparatie plaatsvinden door hetzelfde bedrijf. Heb je de lek zelf kunnen opsporen, dan is de volgende stap een dakdekker of loodgieter inhuren om het dak te repareren. Door het opsporingswerk zelf uit te voeren, bespaar je ook heel wat kosten.

Bel de dakdekker

Is het moeilijk om de oorzaak van een daklekkage van buitenaf op te sporen dan kun je deze lastige klus overlaten aan een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Zij beschikken over moderne apparatuur zoals endoscopie, thermografische scantechnieken die de lekkage binnen enkele minuten kunnen vinden. Afhankelijk van de grootte van het probleem worden de kosten berekend. Als je hiermee akkoord gaat, dan kan de reparatie soms gelijk plaatsvinden. In de meeste gevallen wordt een nood voorziening getroffen zodat de wateroverlast tot een minimum wordt beperkt. De reparatie vindt dan enkele dagen daarna plaats.

Bel de dakdekker en vraag naar een vrijblijvende offerte  voor het herstellen en opsporen van een daklekkage. Je kunt de bekwame loodgieter bellen om lekkages van gesprongen leidingen te repareren.