Alles wat je moet weten over vlaggenmasten

vlaggenmasten

Natuurlijk gaan we je in dit artikel niet uitleggen wat een vlaggenmast precies is. We gaan er vanuit dat iedereen weet ooit in zijn leven een vlaggenmast gezien heeft. In plaats daarvan richten we ons op de geschiedenis van vlaggenmasten, uit welke materialen een vlaggenmast bestaat en hoe je het verschil kunt zien tussen een vlaggenmast van een goede en minder goede kwaliteit. Sta je op het punt om een nieuwe vlaggenmast aan te schaffen? Dan heb je absoluut baat bij het lezen van dit artikel.

Hoe het allemaal begon

De eerste vlaggenmast – niet geheel verrassend – dook op in de scheepvaart. Deze vlaggenmasten waren gemaakt van hout, waardoor de productie lang duurde en vaak veel geld kosten. De vlaggenmasten werden gebruikt om aan te geven bij welk ‘team’ of welke natie een schip hoorde. Ook werd een vlaggenmast gebruikt om aan te geven wanneer er iets mis was met een boot. Bijvoorbeeld in het geval dat er brand uit brak, iets wat in het verleden erg vaak voorkwam. In de tussentijd worden vlaggenmasten gebruikt voor commercieel gebruik en sindsdien worden er eigenlijk alleen nog maar aluminium vlaggenmasten verkocht. Deze zijn een stuk eenvoudiger om te produceren en konden dus sneller en goedkoper op de markt gebracht worden.

Waar is een vlaggenmast van gemaakt?

De meeste vlaggenmasten zijn gemaakt van polyester, aluminium en hout komt nog steeds veel voor. Elk materiaal kent haar voor- en nadelen. Zo is polyester goedkoop in aanschaf en onderhoudsvrij. Aluminium daarentegen is een sterk materiaal waarbij de naad van boven naar beneden loopt. Hout heeft een klassieke uitstraling, maar is een natuurproduct waardoor de levensduur niet oneindig zal zijn. De meeste houten vlaggenmasten hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar, mits ze goed onderhouden worden. De meeste vlaggenmasten zijn bovendien voorzien van een mastknop die zich bovenaan bevindt. De vlaggenmasten van een hogere kwaliteit en een langere levensduur zijn vaak gemaakt van aluminium. Bovendien is dit materiaal onderhoudsvrij. Wel zit er uiteraard een hoger prijskaartje aan. Ben je op zoek naar stevige vlaggenmasten?

Hoe wordt een vlaggenmast geplaatst?

Een vlaggenmast kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een grondbuis waarbij de vlaggenmast een meter in de grond gegraven wordt. Deze optie in combinatie met een aluminium vlaggenmast levert vaak kwalitatieve resultaten op. Zo mag je erop rekenen dat heftige weersomstandigheden geen probleem zijn. Andere opties om een vlaggenmast te installeren is met een kantelanker, waarbij de vlaggenmast met stelmoeren in de grond  wordt vastgezet. Tot slot zien we veel vlaggenmasten die met een beugel aan de muur zijn vastgemaakt.